Monday, February 20, 2012

Hang taw buat?

Bismillahirrahmanirrahim...

Aum!
Bodo gila. Dok aum2 apa.Cacat ka woi. Ah, tu bukan maksud sebenaq guwa post entri neh. Setelah lapan tahun menghilang, hari ini guwa muncul semula dengan entri baru. Bukan hapa, guwa hilang lama-lama pasai nak pi tuntut ilmu masak memasak nih.

Baidewei, setelah lama menghilang, akhirnya, guwa berjaya cipta resipi puding caramel. Lambat pi laa.Yang penting guwa taw buat. Hang taw? Sure laa hang taktau kan? Hakhakhak. Amboih, awat smug gila ni aihh..

1stly, hg mesti laa ada bahan-bahan nk buat benda paling payah ni.
PUDING.
Teloq ayam pure 3bijik.
Kuning teloq ayam 2bijik.
400ml susu segaq/caiq
5sudu besaq gula haluihh.
2-3 titik esen vanila.
KARAMEL.
5sudu besaq gula.
2sudu besaq ayaq.

Mula-mula nak buat, hg kena baca bismillah dulu lah bagi muslim. Non's, hampa bleh bertafakur dulu ekot kehendak hati hampa laa.

KARAMEL
1. Masuk gula dgn 1sudu besaq ayaq dlm periuk mak hg. Dah gula tu agak2 perang, hang boh plak belen ayaq lagi 1sudu tuh. Masak laa sampai perang2. Then, tuang dalam loyang, pastu letak tepi sat. Buat tak reti jah kt karamel tu for a while.
2. Boh plak kuning teloq,teloq ayam hat pure tu dalam mangkuk mak hang. Kacau slowly sambil boh gula sikit2. Hang kacau lemah lembut sikit oi. Satgi ada bubble, jenuh hang nak kaverage. Kacau laa samapai sebati. Maw 3jam kacau pon xsebati lagi, hang teroih kacau lagi dan lagi biaq putuih tangan.
3.Lepaih tu, hang pi laa masak susu tu. Hang boh esen vanila sikit. Hang jangan dok biaq mendidih plak susu tu. Agak-agak hangat tu, hang angkat lah. Dalam 60 darjah selsiusss.. Maw hang taktau nak agak, pi farmasi, beli thermometer. Paham?
4.Lepaih hang angkat susu hat still hangat lit-lit tadi, hang tuang laa dalam mangkuk mak hang yg ada adunan teloq + gula yg hang dah prepare tadi. Boh pelan-pelan. Bukan pa, takut meletup satgi, guwa takmau jawab hapa nohh..
5. Pastu, semua benda yang hang dah mix tu, hang pi laa tuang dalam loyang hat hang boh caramel tadi nun.
6. Kendian, hang tutup laa loyang tu pakai aluminium foil. Buat dua layer. Tapi, guwa tutup pakai tudung periuk mak guwa jah pasai tak mampu nak beli aluminium foil jadah tuh.
7. Lalu, hang kukus laa setengah jam. Bukak api takpayah laa kuat-kuat. Satgi hangit plak. Lagipun, boleh jimat gas mak hang kan?
8. Bila masak, hang simpan dalam fridge. Baru lazat sampai jilat bulu kaki.

Ni ada gambaq hat guwa sempat snap tadi. Tak sempat snap banyak-banyak. Kaluittt dok prepare barang-barang. Sekiang.

MIXING TELOQ, GULA. SEBELAH TU,CARAMEL. ISH,SEGAK SUNGGUH AIH!

MIXING TELOQ, GULA, SUSU. SEBELAH TU, CARAMEL. ISH, KAMBING. AWAT DOK ULANG 2X NEH NTAH!

BILA HANG BOH DALAM LOYANG, JADIK LAGU NEH LAA. TERER DAK GUWA? ISH, DOK LAGU-LAGU APA!

SIAP! BLEH SEDEKAH KAT JIRAN, MAK MENTUA, ORANG KAMPONG. BUAT JUAI PON BLEH. DUIT SEMUA TUH!

2 comments:

  1. kak wani uat puding mcm ni gak tp buh biskut 4 segi .....so bagi org tua2 yg xmo bau teloq byk2 tu leh ema oter mcm kwani uat......maka org tua2 leh mkn sama.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke. Thanx for the tips. ingat haritu nak buat kek karamel. tapi mls plak. heheh. Um, nanti ingt nk buat mcm kak wani ajaq laa sbb mak xsuka mkn. nanti dh boh biskut, suka kot.hehehe

      Delete